Processed with VSCOcam with f2 preset

Kahvi kasvattaa suureksi

Olen viime viikkoina pitkästä aikaa syvästi miettinyt, KUKA oikeasti OLEN ja MILLAISEN ELÄMÄN ELÄN? Tällaisia pieniä kysymyksiä psykologikin kelailee elämän keskellä. Ja hyvä, että miettii. Niin usein annamme muiden kertoa meille vastauksen – huomaamattamme. Nyt annoin mieleni vapaana tuottaa vastauksia ja se tuotti samat vastaukset kumpaakin kysymykseen: rakkaus, mielihyvä, ilo, kohtaaminen, uskollisuus ja kahvi. Listan viimeinen asia kiteyttää edelliset – ainakin omalla kohdallani.

Hyvinvointi-valmennuksissani usein tehdään harjoitus, jossa jokainen miettii jonkun aikaa asioita, jotka tuottavat itselle syvää mielihyvää. Tilassa on usein aina ensin pysäyttävä hiljaisuus, lähes tyhjyys. Ihmisen kyvyttömyys saada kiinni siitä, mitä kaipaa tai syvästi tarvitsee. Hitaasti, lähes tahmeasti ja arkaillen yksi toisensa jälkeen ottaa kynän käteen ja alkaa vieno hymy poskenpielessä kirjoittaa mielihyvää itselleen. Se on aina kaunista katsottavaa. Aina. Mitä sä kirjoittaisit?

Itselleni kävi aikoinaan niin, että kadotin pienen, arkisen, mutta merkittävän asian elämässäni. Löysin kerran itseni aamusella työhuoneeltani samanaikaisesti vastaamassa sähköposteihin, soittamassa kotiin aamuohjeita lapsille, tervehtimässä työpaikalle saapuvia kollegoja ja mikä pahinta: juomassa sivutoimisesti haaleaa, laihaa kahvia. Mikä meni pieleen?! Kahvi ei ole mulle pieni asia. Se on ja symboloi mulle isoja asioita, mutta olin alkanut dissata elämääni ja itseäni niin, että annoin mielihyvän lähteeni jossain vaiheessa elämälle pois. Kuinka paljon muutakin olin luovuttanut, menettänyt, kun noin helposti toteutettavakin ja tavallaan pieni asia oli jäänyt. Saatko kiinni? Kadotitko ehkä itse joskus jonkun vastaavan.

#KeittiöpsykologiKokkaa: Kahvi-ajatukseni johdatti minut ajattelemaan lempikakkuani: Arabialaista Kahvikakkua. 3 munaa, 3,5dl sokeria, 5 dl vehnäjauhoja, 1 1/4tl leivinjauhoa, 1/2tl soodaa, 3tl kanelia, 2tl vaniljasokeria, 3rkl kaakaota, 2dl kermaa, 200g voita. Ja kuorrutus (tää on se juttu!): 4rkl sulatettua voita, 3-4dl tomusokeria, 2tl kanelia, 2-3rkl erittäin tummapaahtoista kahvia. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sulatettu, jäähdytetty voi. Sitten kuivat aineet vuorotellen kerman kanssa. Paista 175min n. 50-60min (uunin alaosassa). Anna kakun jäähtyä. Kuorrutusta varten sekoita sihdattu tomusokeri ja kaneli. Lisää sulatettu voi ja kuuma kahvi. Ja nyt alkaa ”savi-terapia”: Taputtele kuorrutus kakun huipulta ulkoreunoille. Ensin voi mennä hermo …sitten tajuut, kuinka se tapahtuu. Kahvin keittoon!
Olen aamuihminen. Juu, se pirteä aamuisin iloinen ihminen. Nautin juoda ihanaa, tummapaahtoista kahvia yksin, kun on hiljaista. Jostain syystä siinä hetkessä tai sen kautta muistan AINA, kuka olen. Hiljennyn. Se on ankkurihetkeni. Hyvä sellainen. Suuri mielihyvän lähde. Siitä päivä lähtee aina oikeaan suuntaan, oikealla jalalla. ”Kuka olen, miksi elän” -lähtee olemaan, elämään. Saan kasvaa pieneksi. Tai suureksi.

Keittiössä tapahtuu kohtaamisia. Siksi jotenkin rakastan keittiötä paikkana. Tulevana talvena kutsun tuntemattomia keittiööni. Siitä tulee jännää. Elämä on. Sinä olet. Minä olen.

t. keittiöpsykologi Satu
..joka lähtee nyt kaupungille kahvilaan – nauttimaan ja kasvamaan.

#KeittiöpsykologiKysyy: Mikä tuottaa sulle syvää mielihyvää?
kahvikakku

#KeittiöpsykologinResepti: Antaessaan saa.