Lauri Laukkanen - Keittiöpsykologiaa-25

Suhteen kardemumma?

Olen elänyt elämäni aikana monenlaisissa ihmissuhteissa. Tarkoitan nyt laajasti kaikkia elämäni ihmisiä, joiden kanssa on ollut olemassa joku suhde. Olen ollut etuoikeutetussa asemassa, että elämässäni on ollut monista syistä poikkeuksellisen paljon ja myöskin harvinaisen erilaisia ihmisiä. Viimeisen kolmen vuoden aikana on tapahtunut ihmisten ’karsintaa’ ja yllättäviäkin menetyksiä. Näin tapahtuu usein elämänmuutoksissa, kuten minulle avioerossa. Suhteiden inventaario on osaltaan raskasta, mutta myös korjaavaa ja uudistavaa. Koska tilanteessa puuttuu rutiinit, tulee aistittua tarkemmin. Ja se on hyvä(-ksi).

Voimakkaan analyyttisenä ihmisenä olen halunnut ymmärtää ja oppia. Aloin pari vuotta sitten kysyä itseltäni, mikä itseäni yhdistää tai siis monien kohdalla täytyi tässä kohtaa puhua jo menneessä aikamuodossa eli yhdisti ihmiseen. Mikä teki jostain suhteesta juuri sen suhteen? Jos siirrymme keittiön maailmaan, niin voimme ajatella vaikkapa pullaa suhteen metaforana. Itselleni kardemumma tekee pullasta pullan. Ja minun tapauksessa runsas, tuore kardemumma. Sain muuten kerran ystävältäni suoraan myllyltä tuotua, juuri jauhettua kardemummaa, ja toin pussin kotiini. Parisen viikkoa aina kotiin tullessa tuli jännä kodikas alitajuinen olo, jota ei useinkaan paikantanut tuoksuun. Kardemumma ei aina näy, mutta tuntuu.

Miten se näkyy tai tuntuu parisuhteessa? Keittiöpsykologi kutsuttiin tässä taannoin parisuhde-iltaan erääseen kotiin. Kyseessä oli neljän pariskunnan, jo vuosia jatkunut säännöllinen kokoontuminen parisuhdeasioiden äärellä. Aika upea systeemi, täytyy todeta. Suhteissa oli siis ehditty elää monia vaiheita – ja vaihteita. Illan aikana tietenkin kokkasimme, mutta myös mietimme, mitä on kardemumma suhteessa. Yksi miehistä kysyi mielestäni osuvan kysymyksen: ”Onko kardemumma sitä, mikä alussa liitti meidät yhteen vaiko se asia, joka pitää meitä nyt yhdessä?” Niinpä. Teimme illassa Sitrus Menun muistuttamaan asioista, jotka piristävät suhdetta. Oli veikeää ruokapöydässä kuulla, millaiset asiat – isot, pienet, hitaat, nopeat – koettiin avioliiton arkea, suhdetta piristävänä. Lisää näitä keskusteluja – ja tekoja!

#KeittiöpsykologiKokkaa: Kutsupa iltapalalle joku ihminen, jonka kanssa kaipaat piristystä. Uuni-Sitruunat: Puolita sitruunat pitkittäissuunnassa ja ota juustohöylällä sen jälkeen pohjasta viipale pois (huomaat kyllä miksi). Kaavi sitruunan sisusta reilusti pois, jotta saadaan tilaa täytteille. Täytä sitruuna: esim. sardellifile, iso basilikanlehti, halkaissut kirsikkatomaatin puolikkaat ja päälle paksu viipale buffalo-mozzarellaa ja ripaus mustapippuria. Uunissa 225c, 15min. Osta tai leivo focaccia ja kumoa Sitruuna leivän päälle. Piristää!

Suhteet – kaikki ihmissuhteet – elävät vaiheita. Osa päättyy. Osassa on ehkä lopulta liian vähän kardemummaa ja tällöin joutuu miettimään, mitä pullalle voi tehdä. Leivottaisiinko uusi taikina ja heitettäisiin mauton, kumulatiivista paskaa (termi suhteen anteeksiantamattomille ’muistoille’) täyteen säilötty pulla pois? Aivan liian moni heittää suhteen itsekkäästi tai laiskasti pois ja vaihtoon, vaikka vaihtoehtoja olisi ollut. Toiset, kuten vaikkapa minä, ovat ehkä sitten puolestaan erilaisissa ihmissuhteissa liian pitkään, vaikka mikään ei enää vuosiin ole antanut merkkiä jäämisestä. Opimme ajastamme ja historiastamme malleja siitä, mitä on ihmissuhde. Totumme ja opimme myös epäterveisiin ihmissuhteisiin. Paradoksaalisesti ne joskus tuntuvat tutulta ja turvalliselta. Sen olen oppinut, että pelkäämme ihan suotta puhua suoraan suhteen tarpeista. Uskon, että meille tarjoutuu ihmissuhteissa mahdollisuuksia: aloittaa, uudistaa, tervehdyttää ja myös lopettaa.Kaikella on aikansa.

Ihan kaikkea suhteen kardemummasta ei tarvitse ymmärtää tai sanoiksi pukea. ”Jos niitä rupeaa kaikkia listaamaan, niin se arkipäiväistää niiden merkitystä”, kuten eräs rakas ihminen minulle totesi. Mutta siis suhteessa kannattaa olla aitoa kardemummaa. Asia, merkitys, juttu, miksi annat sille aikaasi, sydäntäsi. Mulla kesti kauan tajuta, mitä oikeasti tahdon elämäni ihmissuhteissa tehdä ja olla. Tässä yliromantisoidussa ja hedonistisessa ajassa haluan nyt ehkä ärsyttävän opettavaisestikin loppuun sanoa, että kardemumma ei ole ainoastaan tunnetta tai saamista, vaan ensisijaisesti yhteyttä, aitoutta, kohtaamista, antamista – ja sitoutumista. Tänä talvena tullut elokuva ”Autolla Nepaliin” onnistuu (ehkä tietämättään) kuvaamaan monitasoisesti samanaikaisesti suhdetta itseen, lähimpään, tuttuun ja tuntemattomaan. Elokuva saa lähtemättömästi tajuamaan, millainen on elämäsi ihmissuhteiden mauste.

terkuin, keittiöpsykologi Satu …joka on seuraavaksi kutsuttu ”Kuumien Puumien” keittiöön. Uuugh.
Siitä tulee varmaankin polttavaa pohdintaa. 🙂
..Sitä ennen keittiöpsykologi pohtii oman keittiönsä pienimuotoista remonttia kohti kohtaavampaa keittiötä.

IMG_1334

#KeittiöpsykologiKysyy: Mikä mauste olet ihmiselle?
#KeittiöpsykologinResepti: Terve ihmissuhde kestää irrottelua ja kasvua.