Nokkonen2

Nokkospestoa taivaassa?

Oot ehkä kuullut joskus kertomuksen Martasta ja Mariasta. Martta oli se puuhanainen, joka ei malttanut olla tekemättä tekemättömiä töitä edes silloin, kun rakas vieras tuli kylään. Hän oli tekijä-ihminen, jonka identiteetissä oli toiminta vahvana. Nykysanoin sanoitettuna taisi saada olemassa olon kokemuksensa ja itsearvostuksensa tekemisestä, näkyvistä suorituksista. Minä olin pitkään tällainen ’Martta’ – juuri tässä merkityksessä. Maria puolestaan pysähtyi ja oli hetkessä ilman tekemistä. Hän ei malttanut liikahtaakaan, kun hetkessä oli jotain merkityksellistä tai joku rakas. Nykysanoin hän oli preesenssissä tai tietoisesti läsnä. Toiset meistä ihailevat Marttaa, toiset Mariaa. Minusta puolestaan tuli vähitellen Martta-Maria.

Rakas ystäväni Annu tutustutti minut kymmenisen vuotta sitten nokkosiin. Hurahdin aivan täysin, joka tavalla. Itse aloin metsästää näitä ihanuuksia viisi vuotta sitten. Ja siitä lähtien minä ja lähipiirini ovat saaneet nauttia mm. nokkospastoista, -letuista, nokkospestosta puhumattakaan. Nokkospesto on muuten ”taivasruokaa”, mikä siis minulle ja muutamille lähipiirissäni tarkoittaa aivan erityisen erityistä ruokaa. Se kuvaa erittäin harvoja ja valittuja ruokalajeja tai –tuotteita, jotka ovat saaneet maanpäällisen korkeimman ’labelin’, koska uskomme, että niitä saa myös taivaassa. Hih!

#KeittiöpsykologiKokkaa: Ota mikä tahansa mieluinen pesto resepti, ja korvaa basilika tmv. NOKKOSILLA. Ja minulta saa tilata nokkos-ohjeita niin paljon kuin kelpaa!

Keväinen hetki luonnossa, nokkosen nuppuja tutkien pysäyttää keittiöpsykologin mielen. Mulle tällainen ’marttailu’ opetti vihdoin itseni hoitamista ja huomaamista. Se opetti itselleni omaa arvoani. Mulla meni vuosia siihen, että aloin pitää itseäni niin arvokkaana, että raivasin tilaa muiden auttamiselta hetkille, jotka olivat ainoastaan itseni hoitamista varten. (Se on haastavaa varsinkin silloin, kun rakastaa työtään.) Joskus tähän pääsee päätöksen kautta, joskus tekemisen kautta. Kun löytää itsensä jostain itselle erityisestä, syvää mielihyvää tuottavasta tilanteesta, voi alkaa ymmärtää sen syvempää voimaannuuttaavuutta. Marttailu teki paradoksaalisesti minusta ’Marian’. Tai ehkä olen edelleen välimaastossa, mutta paremmassa balanssissa näiden suhteen joka tapauksessa. Tänä keväänä kuitenkin tuli hetki, että huomasin olevani kateellinen näyttelijä Pirkka-Pekka Peteliukselle, jolla tuntui olevan kovasti paljon aikaa bongailla lintuja ja ”vaan seistä onnellisena luonnossa ihmettelemässä”. Olin oikeasti jonkun hetken aivan kiukkuinen. Onneksi heti tajusin kateuden kertovan omasta syvästä tarpeestani saada samaa. Olin taas sivuuttanut minän. Mutta asia korjattu: Nokkosia on taas bongattu!!

Nokkonen pisti elämää. Nokkonen poltti puurtamisen pois.
Miten voikaan saada näin paljon voimaa nupusta? Ja nyt tarkoitan myös elämänvoimaa.

Voi kun toivon, että tämän jutun seurauksena edes yksi ihminen hurahtaisi itseensä …tai nokkosiin.
Hyvinvoinnin asioilla, keittiöpsykologi Satu

nokkospasta

#KeittiöpsykologinResepti: Marttailu voi muuttaa ”Mariaksi”.
#KeittiöpsykologiKysyy: Mikä on sun elämässä ’nokkonen’?

Jaa artikkeli:

Artikkelin kategoriat:

Pääruoka