IMG_4161 (1)

Miksi pysähtyminen sattuu?

Tammikuu on ollut mulle aina tuskainen. Kaikki on staattista ja se on mulle vaikeaa. Se, että mikään ei etene, kaikki on paikallaan. Olenko levoton vai miksi kartan pysähtymistä? Koulutan kuitenkin ihmisiä pysähtymisen merkityksestä. Se on Hyvinvoinnin Kulmakivet –työkalussa, jota käytän koulutuksissa, yksi kulmakivistä. Miksi itse olen niin mielelläni ohittanut sen?

Viime syksynä elämä pysäytti minut – konkreettisesti. Loukkasin selkäni onnettomuudessa siten, että viikko tolkulla makasin paikallani. Fyysistä kipua pahempaa mulle oli pysähtymisen mahdollistama (lue: pakottama) näkeminen. Paradoksaalisesti kaiken kasvun edellytys on pysähtyminen, sillä silloin näkee tarkasti. Koomista onkin se, että elämän- tai työelämän muutoksissa ei pysähdytä, vaan lisätään vauhtia. Pysähtyessään kun näkisi tarkasti. Minä näin. Ja sattui. Sattui kipeästi, miten olin taas ohittanut Elämää, itseäni ja hösöttänyt turhuutta, turhuuksissa. Suutari oli hukannut kenkänsä!! Pysähtyminen joskus siis sattuu. Nyt olen avoimesti sitoutunut olemaan Ammattipysäyttäjä – myös itselleni.

Ensimmäistä kertaa elämässäni tykkäsin tammikuusta. Järjestin jopa ”Syytä Pysähtyä” –Juhlat kuun viimeiselle päivälle. Laitoin hitaasti useamman illan ruokia rakkaille naisille, joille halusin jakaa ”näkemäni”. Se, mitä naiset jakoivat elämän ’pysäyttäjistä’, oli pysäyttävää. Ihminen on kyllä ihana!! Tajuaa ja ei tajua. Näkee, mutta laittaa silmät kiinni ja uskoo, että se poistaisi näkymän. Mielettömän kiitollinen olo, että sai pysähtyä, joutui näkemään vavahduttavan tarkasti tarpeitaan, tapojaan toteuttaa ja olla toteuttamatta niitä sekä haudattuja ja haudutettuja unelmia.

#KeittiöpsykologiKysyy: Mikä sinut on pysäyttänyt?

”Hyvinvoiva haluaa unelmoida!!”, huudahdan usein nuorille ja huippu-urheilijoille. Koskee meitä jokaista. Juuri nyt on hyvä kohta pysähtyä paljon – myös yhdessä. Se, että sanoin Syytä Pysähtyä –Juhlissa asioita unelmistani ja tarpeistani ääneen, helpottaa niiden toteuttamista. Lisäksi olen laittanut nyt jokaiselle (!!) kuukaudelle koko vuodeksi Loman, The Loman. Mitäs siihen sanotte?! Mahdollista jokaiselle. Kiire on valinta, niin kuin on Lomakin.

Elämä pysäytti ja pystytti.
Levollisena, Psykologi Keittiössä

ps. Valmistin muuten juhliin Alkukeitoksi Maa-artisokka keiton. Sen ärsyttävän, ei kun pysäyttävän hitaasti tehtävän keiton. Monta kiloa kuoriessaan saa hoitavan, pitkän hetken itselle. Uskallatko kokeilla? Lopuksi juuri ennen tarjoilua lisäsin vaahdotetun kerman joukkoon. Uuh nami!!

#KeittiöpsykologiKokkaa: Maa-artisokkakeitto on pysäyttävää. Kuori rauhassa (kiireettä!) 2kg maa-artisokkaa, 400g jauhoista perunaa. Keitä niukassa kasvisliemessä kypsäksi. Soseuta. Mausta mustapippurilla (juu). Ja lisää suolaa ja kermaa, jos olet niinkuin minä, että kaipaat suolaa.. ja kermaa. Anna parantua yön yli kylmässä. Lämmitä uudestaan tarjoilua varten. Vaahdota 2dl kuohukermaa ja pyöräyttele hellästi joukkoon juuri ennen tarjoilua. Yami.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kategoriat:

#KeittiöpsykologiKysyy, Ihmissuhteet, Pääruoka, Pysähtyminen, Yhteys